Jak przygotować łososia na grillu elektrycznym?

Jak przygotować łososia na grillu elektrycznym?

Grillowanie jest nieodłącznym elementem lata i późnej wiosny. Z tego powodu podczas wszelkich spotkań warto przyrządzić rybę, szczególnie w nietypowych wersjach. W tym celu idealnie sprawdzi się łosoś. Jak poprawnie grillować łososia na grillu elektrycznym? O czym trzeba pamiętać?

Odpowiednie przyprawienie ryby

Grillowany łosoś musi być odpowiednio przyprawiony. Dobrze sprawdzą się gotowe mieszanki, ale warto postawić również na pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie i koperek. Nie można zapominać o soku z cytryny, soli i oliwie z oliwek. Świetnie sprawdzi się też sok z pomarańczy. Tak przyprawioną rybę należy pozostawić na około godzinę. Im dłużej, tym bardziej smak wniknie w łososia. Przed umieszczeniem go na grillu należy odpowiednio rozgrzać urządzenie. Trzeba również pamiętać, by nie grillować ryby zbyt długo. W innym przypadku stanie się ona sucha.

Ciekawe przepisy na łososia z grilla znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/. Rybę w takiej odsłonie warto bowiem podawać z wybranymi warzywami przygotowanymi na grillu elektrycznym lub w zupełnie inny sposób.

Czas grillowania łososia

Łosoś jest bardzo delikatną rybą, dlatego należy grillować go przez określony czas. W innym przypadku dojdzie do jego przesuszenia. W przypadku grilla elektrycznego powinno być to około 10 minut z każdej strony.

Warto jednak pamiętać, że grubszy łosoś będzie potrzebować więcej czasu. Nie można on jednak przekraczać około 15 minut z jednej strony, szczególnie przy temperaturze powyżej 200°C. Ryba powinna być odpowiednio ścięta, a zarazem elastyczna. Istnieje również opcja obrócenia jej skórą do góry, dzięki czemu uzyskasz prążki od stalowych elementów grilla. W ten sposób sprawisz, że łosoś będzie wyglądał jeszcze lepiej.

Różne przepisy na grillowanego łososia znajdziesz m.in. na stronie internetowej http://mowisalmon.pl/przepisy. To świetna baza inspiracji dla osób, które lubią eksperymentować z jedzeniem i przygotowywać je zgodnie z własnymi preferencjami.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close