Blender – jaki wybrać?

Blender – jaki wybrać?

Nie tak dawno temu wszystkie czynności kuchenne wykonywane były ręcznie. Wykorzystywano do tego makutrę, ubijaczkę, łyżki czy pałki do ucierania. Od kilkunastu lat klasyczna kuchnia przerodziła się w prawdziwy park maszynowy, co znacznie przyspiesza i ułatwia codzienne gotowanie. Jednym z obowiązkowych sprzętów stał się również blender. Jeśli akurat podejmujecie decyzję, jaki model wybrać, sprawdźcie nasze podpowiedzi. Na pewno będą przydatne.

Kuchenny pomocnik

Podstawowe funkcje blendera zna każdy. W skrócie rzecz ujmując – ma rozdrabniać i miksować. Pamiętajcie jednak, że liczy się przede wszystkim jakość tego miksowania. Istotne więc jest, jak blender jest zbudowany, a konkretnie z czego. Decydując się na zakup nowego urządzenia, starajcie się wybierać modele z metalową stopą. Dzięki niej bez uszkodzenia sprzętu – będziecie mogli zmiksować nawet gorącą zupę czy sos.

Nie bez znaczenia jest także rodzaj zastosowanych ostrzy. Stal cechująca się wysoką odpornością to absolutna konieczność. Noże – nawet podczas intensywnej eksploatacji – nie powinny się tępić, zapewniając dużą dokładność miksowania. Warto więc sięgać po modele z wyższej półki, w czym pomoże szybki kredyt, aby kupić blender, który będzie służył przez wiele lat.

Moc silnika

Kolejnym ważnym aspektem jest moc silnika. Znajdziecie ją na tabliczce znamionowej każdego urządzenia oraz na opakowaniu. Doskonałym rozwiązaniem są blendery o mocy ok. 500 W, która pozwoli na rozdrabnianie nawet twardszych produktów. Mowa oczywiście o blenderze tradycyjnym. Jeśli myślicie o modelu kielichowym, wówczas moc powinna oscylować w granicach minimum 1000 W.

Wysokiej jakości silnik, o odpowiedniej sile, jest gwarancją bezusterkowego działania blendera, nawet przy intensywnej eksploatacji. Wyobraźcie sobie dużą ilość zupy pomidorowej, którą chcecie zamienić we włoski krem. Niskiej jakości blender, po dłuższej pracy może się przegrzać i odmówić posłuszeństwa. Warto więc wybierać takie urządzenia, które sprawdzą się nawet przy realizacji trudnych kuchennych wyzwań, w czym pomoże wam szybki kredyt.

Akcesoria dodatkowe

Kupując blender, zwracajcie uwagę również na dołączone przez producenta akcesoria. W przypadku urządzeń ręcznych będą to najczęściej pojemniki do blendowania, końcówki do ubijania czy mieszadło, przypominające klasyczny mikser. To absolutne minimum, jakie powinno znaleźć się w opakowaniu. Idealnym rozwiązaniem są także noże do szatkowania, które usprawnią krojenie warzyw.

Inaczej sytuacja wygląda z blenderami kielichowymi. Tu nie macie zbyt wielkiego wyboru –  oferowane modele bowiem wyposażone są w tradycyjne elementy, czyli kielich oraz wysokiej jakości ostrze. W tym wypadku zwróćcie uwagę na inną rzecz – na funkcje dostępne na panelu sterującym. Powinniście mieć możliwość łatwej zmiany mocy, miksowania pulsacyjnego czy włączenia trybu turbo. Jeśli wstępnie wyselekcjonowany model nie ma tych opcji, zdecydujcie się – korzystając z szybkiego kredytu – na nieco droższe urządzenie, które spełni wasze wszystkie oczekiwania.

Wybór sprzętów kuchennych nigdy nie był, nie jest i nie będzie prosty. Ogromne zróżnicowanie ofert na rynku powoduje, że naprawdę niełatwo zdecydować się na urządzenie idealne. Warto więc sporządzić listę podstawowych funkcji, na których wam najbardziej zależy, i szukać sprzętu odpowiadającego temu opisowi. To prosta zasada na zakup tego, czego rzeczywiście potrzebujecie.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close