Uwielbiasz brownie, ale w klasycznym wydaniu już nieco Ci się znudziło? Być może to najwyższy czas na zmiany. Nie oznacza to jednak, że musisz zrezygnować z pysznego, czekoladowego ciasta. Wystarczy, że nieco go odświeżysz, dodając owoce takie jak np. gruszki.
Zastanawiasz się, czy przepis na brownie z gruszkami jest skomplikowany? Nic bardziej mylnego! Tak naprawdę wykonuje się go dokładnie tak samo jak klasyczny przepis. Jedyna różnica polega na tym, że wśród składników znajdziesz także świeże owoce. Te podkręcają smak czekolady, więc z pewnością pokochasz taki deser.
Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami
Sekretem udanego wypieku są przede wszystkim dobre składniki w odpowiednich proporcjach. Przyda Ci się także na takie pyszne ciasto czekoladowe – przepis. Wilgotne, pełne smaku wypieki nie będą dla Ciebie żadnym wyzwaniem. Dobra receptura pomoże nawet tym, którzy dotychczas nie mieli okazji przygotowywać żadnych ciast.
Składniki potrzebne na brownie z gruszkami:
- 150 g mąki – najlepiej pszennej lub tortowej,
- 80 g cukru brązowego,
- 50 g masła,
- 2 całe jajka,
- 120 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 3–4 świeże gruszki.
Brownie z gruszkami – przygotowanie
Wbrew pozorom przygotowanie czekoladowego ciasta nie jest trudne. Wystarczy krok po kroku postępować zgodnie z instrukcjami przepisu.
Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm. W rondelku rozpuść masło i wrzuć do niego połamaną na małe kawałki czekoladę oraz cukier. Mieszaj wszystko aż do uzyskania gładkiej masy i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce ubij jajka. Dodaj do nich wystudzoną czekoladę, kakao, mąkę i wszystko delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i na samej górze poukładaj plasterki gruszki. Rozgrzej piekarnik – do temperatury 180°C. Pieczenie trwa zwykle ok. 30 minut, ale w międzyczasie pilnuj do swojego ciasta.
Takie brownie z gruszkami jest pyszne – nawet, kiedy podajesz go bez dodatków. Jednak, jeżeli chcesz, możesz udekorować je bitą śmietaną i położyć na wierzch jeden lub dwa plasterki gruszki. Wówczas będzie prezentować się jeszcze lepiej!