Kim jest mama? To najważniejsza osoba w życiu prawie każdego człowieka. Warto więc jak najczęściej okazywać jej miłość oraz szacunek. Niebawem będzie do tego podwójna okazja, gdyż Dzień Matki już 26 maja!
Dzień Matki – historia święta
Święto na cześć matki ma bardzo długą historię. Było już znane za czasów starożytnych Rzymian i Greków, którzy czcili boginie będące symbolami płodności i urodzaju.
W innej formie święto wszystkich matek zostało przywrócone setki lat później w XVII-wiecznej Anglii i Szkocji, gdzie w 4 niedzielę Wielkiego Postu obchodzono „Mothering Sunday”, czyli „Niedzielę u Matki”. Dzień ten był wolny od pracy, odprawiano podczas niego modły w katedrach, a dzieci składały swoim matkom podarunki w formie kwiatów i słodyczy.
Obecnie Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie. W większości krajów jest to druga niedziela maja (tak jest np. w przypadku Stanów Zjednoczonych, gdzie dzień ten ustanowiono świętem narodowym), natomiast w Polsce, jak już zostało wspomniane na początku, uroczystości mają miejsce 26 maja. Bez wątpienia jest to data, o której nie można zapomnieć!
Słodkie przepisy na Dzień Mamy
Chcesz sprawić wielką radość swojej mamie? Zatem pokaż jej swoje kulinarne umiejętności! Poniżej przedstawiamy cztery wyjątkowe przepisy na ciasta i desery, które idealnie sprawdzą się na Dzień Matki:
- https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-z-kremem-kokosowym-i-dzemem-porzeczkowym – przepyszne ciasto wykorzystujące mistrzowskie połączenie kremu kokosowego i dżemu z czarnych porzeczek;
- https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-muffinki-z-kremem-i-kwiatami-bzu – przepiękne i przepyszne, czyli czekoladowe muffinki z kremem i kwiatami bzu;
- https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-sernikowo-truskawkowa – smakowita tarta sernikowo-truskawkowa;
- https://uwielbiam.pl/przepis/ciasteczka-z-nadzieniem-czekoladowo-daktylowym – ciasteczka z dodatkiem nadzienia z czekolady, daktyli i pomarańczy.
Jak Dzień Mamy, to tylko na słodko!