Kawiarka to praktyczne niewielkie urządzenie, dzięki któremu w kilka chwil przyrządzimy aromatyczną kawę rodem z prawdziwej włoskiej kawiarni. Jaka kawa mielona do kawiarki sprawdzi się najlepiej? Ile gram kawy do kawiarki wsypać? Podpowiadamy!
Najlepsza kawa ziarnista do kawiarki
Najlepsza kawa do kawiarki — czyli jaka? Dobrze sprawdzi się tu zarówno świeżo palona, jak i zmielona tuż przed wsypaniem. Jak zmielona kawa do kawiarki jest odpowiednim rozwiązaniem? Warto postawić na kawy cechujące się nieco mniejszym stopniem palenia. Godne polecenia są zarówno słodko-kwaśne kawy do kawiarki, jak i te intensywne, o gorzkim posmaku.
Jaka jest optymalna grubość kawy do kawiarki? Okazuje się, że stopień zmielenia ma znaczący wpływ na intensywność smaku i aromatu kofeinowego napoju. Warto poeksperymentować nieco z mieleniem kawy do kawiarki i zacząć od ziaren zmielonych do struktury zbliżonej do gruboziarnstej soli. Jeżeli taki smak nie przypadnie ci do gustu, zmiel kawę nieco drobniej. Jaka jest godna polecenia kawa ziarnista do kawiarki? Miłośnikom klasycznych naparów o zrównoważonym smaku do gustu przypadnie jedna z mieszanek dedykowanych do przyrządzania espresso. Godny polecenia jest także zakup kawy do kawiarki mielonej arabica. Osoby, które gustują w kawie o czekoladowym lub orzechowym posmaku, przetestować mogą kawę z Brazylii. Tym, co ją wyróżnia jest wyraźnie wyczuwalna, słodka nuta. Słodki, owocowy posmak to cecha charakterystyczna ziaren kolumbijskich. Kawa z Kostaryki jest delikatna w smaku i cechuje się subtelną kwasowością. W ziarnach z Gwatemali wyczuć można karmelową, korzenną nutę, a tych z Kenii — pomarańczową, żurawinową i śliwkową.
Ile kawy wsypać do kawiarki?
Kawiarka — ile kawy powinno się do niej wsypywać? Wszystko zależy tutaj od wielkości urządzenia oraz tego, jak intensywny napar chce się uzyskać. Sitko, do którego wsypuje się uprzednio zmielone ziarno jest przystosowane do danego rodzaju kawy i musi być pełne. W przeciwnym wypadku napar nie doparzy się i będzie wodnisty oraz niesmaczny. Gdy do sitka wsypiemy za dużo kawy i będziemy próbowali ją ubijać, skutkiem będzie przeparzony, goryczkowy napój. Ile kaw wsypać do kawiarki? Przyjmuje się, że średnio jest to 5-7 g świeżo zmielonych ziaren na jedną porcję espresso. Gramaturę kawy należy przeliczyć w zależności od tego, dla ilu filiżanek przeznaczony jest posiadany model kawiarki. Bogaty wybór wysokiej jakości urządzeń tego typu można znaleźć na stronie: https://tadar.pl/kategoria/zaparzacze-do-kawy-i-herbaty. Dostępne są tam także różnego rodzaju akcesoria kuchenne od Tadar.pl.
Kawa z kawiarki — przepis
Jak krok po kroku wygląda przyrządzanie kawy w kawiarce? Pierwszy etap to rozłożenie urządzenia na części. Następnie mielimy ziarna na odpowiednią grubość. Wlewamy gorącą wodę do dolnego zbiornika, pod zawór bezpieczeństwa. Element ten odpowiada za regulowanie ciśnienia wytwarzającego się we wnętrzu kawiarki. Wsypujemy do sitka zmielone ziarna i delikatnie wygładzamy. Umieszczamy je w dolnym zbiorniku kawiarki i oczyszczamy ranty. Skutecznie zabezpieczy to przed jej rozszczelnieniem i uszkodzeniem uszczelki. Przykręcamy górny dzbanuszek. Ustawiamy kawiarkę na kuchence z otwartą pokrywką. Jeżeli chodzi o urządzenia gazowe, należy ustawić niewielki płomień, który nie będzie wychodził poza brzegi kawiarki. Płytę indukcyjną powinno się natomiast ustawić na połowę mocy. Po upływie kilku minut do dzbanuszka zacznie się stopniowo, powoli przelewać napar. Kawiarkę można zdjąć z kuchenki wówczas, gdy kawa wypełni połowę przestrzeni między denkiem a dzióbkiem lub wtedy, kiedy będzie się ona znajdowała tuż pod dzióbkiem.
Dopasowane do indywidualnych preferencji, dobrze zmielone ziarna w odpowiedniej ilości to gwarancja codziennych, małych sukcesów w przyrządzaniu aromatycznej kawy w kawiarce.