Grillowanie jest nieodłącznym elementem lata i późnej wiosny. Z tego powodu podczas wszelkich spotkań warto przyrządzić rybę, szczególnie w nietypowych wersjach. W tym celu idealnie sprawdzi się łosoś. Jak poprawnie grillować łososia na grillu elektrycznym? O czym trzeba pamiętać?
Odpowiednie przyprawienie ryby
Grillowany łosoś musi być odpowiednio przyprawiony. Dobrze sprawdzą się gotowe mieszanki, ale warto postawić również na pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie i koperek. Nie można zapominać o soku z cytryny, soli i oliwie z oliwek. Świetnie sprawdzi się też sok z pomarańczy. Tak przyprawioną rybę należy pozostawić na około godzinę. Im dłużej, tym bardziej smak wniknie w łososia. Przed umieszczeniem go na grillu należy odpowiednio rozgrzać urządzenie. Trzeba również pamiętać, by nie grillować ryby zbyt długo. W innym przypadku stanie się ona sucha.
Ciekawe przepisy na łososia z grilla znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/. Rybę w takiej odsłonie warto bowiem podawać z wybranymi warzywami przygotowanymi na grillu elektrycznym lub w zupełnie inny sposób.
Czas grillowania łososia
Łosoś jest bardzo delikatną rybą, dlatego należy grillować go przez określony czas. W innym przypadku dojdzie do jego przesuszenia. W przypadku grilla elektrycznego powinno być to około 10 minut z każdej strony.
Warto jednak pamiętać, że grubszy łosoś będzie potrzebować więcej czasu. Nie można on jednak przekraczać około 15 minut z jednej strony, szczególnie przy temperaturze powyżej 200°C. Ryba powinna być odpowiednio ścięta, a zarazem elastyczna. Istnieje również opcja obrócenia jej skórą do góry, dzięki czemu uzyskasz prążki od stalowych elementów grilla. W ten sposób sprawisz, że łosoś będzie wyglądał jeszcze lepiej.
Różne przepisy na grillowanego łososia znajdziesz m.in. na stronie internetowej http://mowisalmon.pl/przepisy. To świetna baza inspiracji dla osób, które lubią eksperymentować z jedzeniem i przygotowywać je zgodnie z własnymi preferencjami.