Młynki do kawy – co warto wiedzieć przed zakupem?

Młynki do kawy – co warto wiedzieć przed zakupem?

Artykuł partnera.

Wszyscy miłośnicy dobrej kawy wiedzą, że nic tak nie gwarantuje intensywnego i wyrazistego smaku naparu jak świeżo zmielone ziarna. Ci, którzy chcą zachwycać się ich aromatem na co dzień, powinni poszukać młynka. W sklepach z akcesoriami dla baristów wybór takich narzędzi jest jednak ogromny: urządzenia ręczne, automatyczne, z ostrzami lub z żarnami. Co cechuje dobry młynek do kawy i na co warto zwrócić uwagę przed dokonaniem zakupu?

Młynki do kawy – co warto wiedzieć przed zakupem?

Wszyscy miłośnicy dobrej kawy wiedzą, że nic tak nie gwarantuje intensywnego i wyrazistego smaku naparu jak świeżo zmielone ziarna. Ci, którzy chcą zachwycać się ich aromatem na co dzień, powinni poszukać młynka. W sklepach z akcesoriami dla baristów wybór takich narzędzi jest jednak ogromny: urządzenia ręczne, automatyczne, z ostrzami lub z żarnami. Co cechuje dobry młynek do kawy i na co warto zwrócić uwagę przed dokonaniem zakupu?

Dlaczego warto kupić młynek do kawy?

Młynki do mielenia kawy skutecznie wydobywają z ziaren pełnię ich smaku i aromatu. Dzięki temu, że są nie są zmielone, dłużej zachowują swoje właściwości.

Zaletą kupowania kawy ziarnistej jest również to, że przed zmieleniem można przyjrzeć się jej z bliska i ocenić, jaka tak naprawdę jest jej jakość. Wszystkie defekty (jak ziarna gąbczaste, czarne, mozaikowe lub plamiste) są widoczne gołym okiem. W opakowaniu kawy zmielonej widać już tylko gotowy proszek.

Młynki do kawy docenią:

  • osoby początkujące, które dopiero kompletują swój zestaw baristy,
  • prawdziwi kawosze, poszukujący sprzętu najlepszej jakości,
  • miłośnicy aromatycznych naparów i podróży, ponieważ wiele młynków jest przenośnych.

Jaki młynek do kawy będzie najlepszy?

Ręczny młynek do kawy

Ręczne młynki są lekkie i niewielkie, więc łatwo je spakować np. do walizki, wyjeżdżając na wakacje. Ich praca bazuje na manualnym obracaniu żaren. Stąd też nie wymagają podłączania do sieci elektrycznej.

Ziarna kawy

Co więcej, dobrej jakości młynki ręczne miażdżą ziarna bardzo równomiernie i oferują kilku, kilkunastopoziomową regulację stopnia zmielenia.

Ponadto są one stosunkowo tanie (co może być szczególnie ważnym aspektem dla początkujących, domowych baristów).

Samo mielenie trwa jednak dłużej niż w urządzeniach elektrycznych. To dobre rozwiązanie na jedną, góra dwie filiżanki kawy jednocześnie.

Elektryczny młynek do kawy

Młynki elektryczne pozwalają na równomierne zmielenie ziaren bez niepotrzebnego podnoszenia ich temperatury, co mogłoby negatywnie wpływać na smak kawy. Pracują cicho i szybko, choć wymagają zasilania sieciowego. Większość takich urządzeń pozwala na wybór jednej spośród kilkunastu grubości mielenia.

Oprócz młynka żarnowego do kawy wyróżnia się również urządzenia ostrzowe, tzw. udarowe. Choć działają one sprawnie i szybko, specjaliści zwracają uwagę, że wysoka prędkość obrotów stalowych ostrzy sprawia, że silnie się one nagrzewają. W konsekwencji odbija się to później na smaku naparu, który staje się lekko gorzkawy. Dlatego prawdziwi bariści preferują raczej młynki żarnowe (ręczne lub elektryczne).

Czarna kawa w kubku

Żarna mogą być ceramiczne lub metalowe. Te pierwsze charakteryzują się bardzo wysoką odpornością na ścieranie i nagrzewanie. Są jednak bardziej podatne na uderzenia. Jeśli taki młynek upadnie, np. na podłogę, istnieje ryzyko, że ceramiczny wkład się pokruszy. W przypadku stali nie ma takiej obawy.

Na co zwrócić uwagę, wybierając młynek elektryczny?

Elektryczne młynki do kawy mogą różnić się kilkoma parametrami. Które z nich są szczególnie istotne?

  • Moc – im większa, tym szybciej urządzenie zmieli ziarna; może wahać się od kilkudziesięciu do nawet 300 W.
  • Waga – najprostsze młynki ważą kilkaset gramów, a te przeznaczone do dużego obciążenia nawet 3–4 kilogramy.
  • Ilość mielonej kawy – użytkownik wybiera, ile filiżanek naparu planuje przygotować, a młynek miażdży odpowiednią porcję ziaren.
  • Grubość mielenia ziaren – w zależności od klasy produktu może ich być od kilku do kilkudziesięciu; grubość ziarna powinna być dopasowana do metody, jaką chcemy przygotować kawę.

Przy okazji zakupu warto wyposażyć się w specjalny pędzelek do czyszczenia wnętrza młynka, który pozwoli usunąć zalegający w nim pył i resztki ziaren.

Młynki do kawy to wygodne i praktyczne uzupełnienie domowego wyposażenia. Obecnie coraz więcej ekspresów do kawy ma już fabrycznie wbudowane moduły mielące, ale często nie dają one aż tak dużej możliwości konfiguracji ustawień. Osoby, które lubią wypić aromatyczny napar, często też po prostu celebrują moment jego przyrządzania. Młynek do kawy staje się wtedy niezbędnym elementem całego rytuału.

fot. tytułowa: Ernesto Rodriguez | Pixabay.com

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close