Zimowy poranek z ciepłą przekąską – przepisy na dania z opiekacza

Zimowy poranek z ciepłą przekąską – przepisy na dania z opiekacza

Artykuł partnera.

Śniadanie to posiłek, który pomoże Ci zacząć dzień z energią do działania. Nawet jeśli masz mało czasu o poranku, możesz przygotować smaczne i szybkie śniadanie na ciepło, które nie tylko doda Ci siły, ale też rozgrzeje i postawi na nogi! Jak się do tego zabrać? Wystarczy opiekacz 3 w 1, dzięki któremu przyrządzisz pyszne przekąski na słodko i na słono.

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie wytrawne śniadania możesz przygotować w opiekaczu,
  • jakie fit dania postawią Cię rano na nogi,
  • co w opiekaczu może przygotować miłośnik słodkich śniadań.

Opiekacz do kanapek to doskonałe urządzenie dla miłośników ciepłych przekąsek na słono i słodko. Wbrew swojej nazwie, kanapki to nie jest jedyny posiłek, który można przygotować za jego pomocą. Urządzenie takie jak opiekacz ZSM7900 ma bowiem aż 3 wymienne płyty grzewcze, dzięki czemu pomoże Ci w przygotowaniu wielu pełnowartościowych dań, także tych bardziej i mniej dietetycznych. Sprawdź, jakie ciepłe przekąski na zimne poranki możesz naszykować w zaledwie krótką chwilę!

Wytrawne śniadania na ciepło – poznaj pomysły na klasykę z opiekacza do kanapek

Twój przepis na tosty z opiekacza to ser i szynka? Nic dziwnego, że już Ci się znudziły. Na szczęście kanapki z opiekacza wcale nie muszą być nudne i monotonne, choć faktycznie ser i szynka to podstawa ciekawszych i znacznie smaczniejszych przekąsek na zimne poranki. Co dodać do tego duetu, aby smakował znacznie lepiej? A może warto zastąpić go czymś całkiem innym? Sprawdź:

  • klasyka na bogato – ser i szynkę wzbogać o ulubione warzywa – pomidora, ogórka (może być również ogórek kiszony), cebulę, sałatę i ulubiony sos. Jeśli te warzywne składniki włożysz do środka kanapki już po upieczeniu, będą chrupkie, świeże i sprawią, że chleb, ser i szynka będzie wyglądać i smakować niemal jak domowy hamburger;
  • kanapka po włosku – do chleba tostowego dobierz dodatki charakterystyczne dla kuchni włoskiej – mozzarellę i suszone pomidory. Jeśli chcesz dodać wędlinę, postaw na szynkę parmeńską. Całość możesz doprawić odrobiną bazylii lub zielonego pesto;

Zdrowe śniadanie na ciepło – fit przepisy na zimny poranek

Opiekacz z wymiennymi płytkami marki Zelmer to także rozwiązanie, które pomoże Ci zadbać o linię i to bez czasochłonnych dań. Wypróbuj kilka różnorodnych fit przepisów, które nie tylko robi się wyjątkowo szybko, ale też są bardzo smaczne:

  • grillowany kurczak z warzywami – mięso z kurczaka oraz warzywa (np. paprykę, pomidora, cukinię) pokrój na nieduże kawałki, przypraw ulubionymi ziołami, solą i pieprzem, a następnie włóż do opiekacza z płytą do grillowania. Po kilku minutach pyszne i pożywne danie będzie gotowe;
  • domowa quesadilla z ulubionym nadzieniem – wybierz pełnoziarnistą tortillę, posmaruj ją jogurtem wymieszanym z czosnkiem i sokiem z cytryny, następnie ułóż plastry lekkiego sera, ulubioną wędlinę lub zgrillowanego wcześniej kurczaka i warzywa. Przykryj te nadzienie drugim plackiem tortilli i podgrzewaj w opiekaczu, aż ser się rozpuści.

Śniadanie na słodko w kilka chwil z opiekacza-gofrownicy

Zastanawiasz się, co można zjeść na śniadanie na ciepło i przychodzą Ci go głowy tylko wytrawne pomysły? Jeśli o poranku masz ochotę na coś słodkiego i pożywnego, jest na to kilka sprawdzonych pomysłów. Śniadanie na ciepło i z odrobiną cukru oraz owoców doda Ci energii! Na co warto postawić? To m.in.:

  • kanapki na ciepło – tu możliwości są niemal nieograniczone, ważne, żeby wybrać takie smarowidło, które nie rozpuści się całkowicie pod wpływem ciepła. Możesz zdecydować się na masło orzechowe lub ulubiony krem z orzechów laskowych. Żeby wzbogacić ten posiłek, dodaj owoce – truskawki i banany będą najlepszym wyborem;
  • gofry – wystarczy, że wymienisz płytę na tę do robienia gofrów i przygotujesz ciasto. Jak to zrobić? Weź szklankę mąki pszennej, jajko, 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody gazowanej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Mąkę przesiej do miski. Dodaj pozostałe składniki oprócz białka jajka i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Rozgrzane płytki posmaruj delikatnie olejem i wlej przygotowane ciasto na gofry. Będą gotowe, kiedy przyrumienią się na złoto. Możesz podawać je z bitą śmietaną i dowolnymi owocami. Dobrym pomysłem będą też kremy do smarowania i wszelkie gęste syropy, np. klonowy.

Śniadanie na ciepło to szybka i prosta sprawa. Wystarczą ulubione składniki, opiekacz 3 w 1 i masz do wyboru kilka opcji, które nie pozwolą Ci się szybko znudzić przekąskami. Szukasz innych pomysłów? Sprawdź urządzenia małego AGD do kuchni marki Zelmer i zobacz, co jeszcze możesz wyczarować w trakcie przyrządzania posiłków!

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close